פוליגרף

ריגול תעשייתי

ריגול תעשייתי

ריגול תעשייתי הוא ביטוי המתאר מגוון פעולות שעיקרן איסוף של מידע בנוגע לתהליכי עבודה של גופים מתחרים. במובן מסוים מדובר באחד ממרכיבי התחום הרחב של מודיעין עסקי. מודיעין עסקי או איסוף מודיעין תחרותי מהווה דיסציפלינה שלמה שהינה חלק אינטגרלי מהפעילות העסקית של רוב החברות המובילות בעולם. יחד עם זאת, בעוד שאיסוף של מודיעין תחרותי הוא פעולה לגיטימית לחלוטין ואף הכרחית בעידן המודרני, הרי שריגול תעשייתי הוא אלמנט שאינו לגיטימי.

עד לא מזמן, הריגול התעשייתי התבסס בעיקר על השתלה של "חפרפרת" בארגון המתחרה. הכוונה היא להשתלה של עובד בארגון המתחרה, במטרה שיספק לשולחיו מידע על האופן שבו מתנהל הארגון, על תכניות העבודה שלו, על שיטות השיווק שלו וכיו"ב.כיום הרבה חברות משתמשות בבדיקת פוליגרף לעובדים על מנת למנוע ממקרים כאלה להתרחש.  הדוגמה המפורסמת ביותר להשתלה של "חפרפרת" בחברה מסחרית היא ככול הנראה הפרשה שבה אדם בשם חוזה לופז, הושתל על ידי חברת פולקסוואגן בחברת ג'נרל מוטורס. לפי הפרסומים הרשמיים, בשנת 1992 העביר לופז סודות מסחריים שהצליח לחשוף הודות לכך שמונה לתפקיד בכיר בחברה. כך לדוגמה בין היתר הצליח להשיג מידע על דגמים חדשים שנמצאו בפיתוח. 

מה הן השיטות הנפוצות כיום בתחום הריגול התעשייתי?

נכון להיום הטכניקות המשמשות לצורך ריגול תעשייתי דומות מאוד לאלו המשמשות לצורך ריגול למטרות צבאיות. חשוב ביותר להבחין כמובן בין השיטות החוקיות לאיסוף של מידע לבין שיטות שאינן חוקיות. בין השיטות הלא חוקיות ניתן למצוא למשל פריצה למשרדים, צילומי סתר, מעקבים, גניבה של מסמכים, מתן שוחד לעובדים תמורת מידע ועוד.

כמו כן גם האזנות סתר הן שיטה נפוצה מאוד בתחום הריגול התעשייתי. כיום ניתן להטמין מיקרופונים זעירים פחות או יותר בכל פריט ריהוט או חפץ כלשהו, לרבות בעציצים. פרשת האזנות הסתר המפורסמת ביותר בישראל היא כמובן פרשת נמרודי, שעלתה לכותרות בשנת 1994. בשיאה של הפרשה נעצרו מספר חוקרים פרטיים שהתברר כי ביצעו האזנות סתר בלתי חוקיות לגורמים שונים במערכות העיתונים המובילים בישראל. הן נגד החוקרים הפרטיים והן נגד המפעילים שלהם, הוגשו כתבי אישום ובסופו של דבר כל המעורבים בפרשה שילמו מחיר כבד על מעשיהם. חלקם אף ריצו מאסרים בפועל.

בשנים האחרונות רוב הפעילויות הלא חוקיות שמבוצעות במסגרת ריגול תעשייתי, מתמקדות בתחום המחשוב. במקרים מסוימים מדובר בגניבה של אמצעי גיבוי ואחסנה ובאחרים מדובר בהחדרה של תוכנות זדוניות למערכת המחשוב של המתחרים. תוכנות אלה, המכונות "סוס טרואיני", מאפשרות לגורמים המשתילים אותן, לקרוא קבצים חסויים ולהשיג מידע יקר. בשנת 2005 לדוגמה, עלתה לכותרות פרשה חמורה של ריגול תעשייתי שבה נחשפו תוכנות שכאלה במחשבים של חברות מובילות במשק הישראלי ומדי שנה מתגלים עוד ועוד מקרים שכאלה.

השימוש בחפרפרות בשנים האחרונות

חשוב לציין כי גם בימים אלה עדיין נפוץ מאוד השימוש בחפרפרות בישראל, כמו במקומות רבים אחרים בעולם. במקרים רבים הנושא מושתק ולא מובא לידיעת הציבור אך כדאי לדעת שחדשות לבקרים מוחדרים לארגונים ולחברות בישראל סוכנים סמויים, שכל מטרתם היא להשיג מידע רגיש ולהעבירו לשולחיהם. קרוב לוודאי שיצא לכם למשל להיחשף לאחת מפרשיות הריגול התעשייתי המבישות ביותר בעשורים האחרונים, שבה כל הנקודות שצברה קבוצת פורמולה 1 במהלך העונה של 2007 נפסלו. העילה לפסילה: פורמולה 1 של מקלארן עשתה שימוש במידע מסווג שהשיגה באמצעות עובד שהושתל בחברת פרארי. בנוסף לאובדן הנקודות, נאלצה חברת מקלארן לשלם קנס בגובה של מאה מיליון דולר.

כיצד ניתן להתגונן מפני ריגול תעשייתי?

כדי להתגונן היטב מפני פעולות של ריגול תעשייתי, יש לנהל מערך אבטחה איכותי ומקצועי ולנקוט בפעילויות של "מודיעין מסכל". תפקידו המרכזי של מערך האבטחה כולל ביצוע סקרי סיכונים ומיפוי של כל האיומים שהחברה או הארגון חשופים אליהם. כמו כן תפקידו של מערך האבטחה הוא להציע פתרונות להתמודדות (מכונת אמת זאת דוגמא טובה לפתרון ) עם האיומים ולהטמיע את ההמלצות לפתרונות בארגון בצורה הטובה ביותר.

כיצד ש. ברוק בע"מ מסכלת ניסיונות של ריגול תעשייתי?

שלמה ברוק, הבעלים של חברת ש. ברוק בע"מ, מחזיק בניסיון רב במיוחד בתחום המלחמה בריגול תעשייתי. ברוק הוא בעל תואר שני בפסיכולוגיה חברתית מאוניברסיטת תל אביב ובעבר אף כיהן כראש יחידת הפוליגרף הארצית של משטרת ישראל. בין היתר חברת ש. ברוק בע"מ מבצעת במגוון ארגונים, חברות ועסקים בדיקת פוליגרף לעובדים המאפשרת לזהות התנהגות בלתי הולמת בכל הדרגים, החל מעובדים זוטרים וכלה בדרגים הבכירים ביותר.

כמו כן אנשי המקצוע של החברה מחזיקים במומחיות רבה בביצוע של מבחן אמינות למועמדים ומאפשרת למעסיקים לסנן מראש מועמדים בעלי כוונות לא טהורות. באמצעות מכונת אמת רגישה ואיכותית, ניתן לנתח גרסאות סותרות של עובדים, לאתר חפרפרות ולמנוע אובדן של מידע. בנוסף חברת ש. ברוק בע"מ מספקת שירותים מתקדמים בתחום זיהוי האזנות הסתר בכל אמצעי התקשורת ומערכות המחשוב וכן מעסיקה צוות של מומחים לזיוף כתבי יד ומסמכים.

לקבלת פרטים נוספים על ריגול תעשייתי או על שאלות פוליגרף ולתיאום מועד לפגישת ייעוץ, אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם באתר ונציגי השירות של החברה ישובו אליכם בהקדם.

שתפו:

צרו קשר

מאמרים נוספים

בדיקה לגילוי האזנות סתר

בדיקות האזנה סתר – חוקי או לא? בארצנו הקטנטונת מדברים הרבה על האזנות סתר, שהיו חלק חשוב בפרשיות שחיתות שונות ומשונות. אבל – לא כולם

איך לעבור בדיקת פוליגרף?

בכתבה הבאה ננסה לענות בצורה המיטבית ביותר כיצד ניתן לעבור את בדיקת הפוליגרף, על הצד הטוב ביותר. ראשית נרחיב מעט על מהי בדיקת פוליגרף, מקורה

קבילות פוליגרף בבית משפט

פוליגרף בבית משפט מכשיר הפוליגרף, שהומצא בשנת 1885 ומאז עבר לא מעט גלגולים ושינויים, משמש חוקרים רבים לצורך זיהוי שקרים וגילוי האמת. המכשיר, בהתבסס על